Ανακάλυψε τα Κύθηρα

Αξιοθέατα στα Κύθηρα

Λίγες μέρες καλοκαιρινών διακοπών στα Κύθηρα δεν είναι ποτέ αρκετές, υπάρχουν τόσα πολλά που μπορεί να δεις κάποιος, που σίγουρα θα θέλατε να μείνετε ακόμα λίγες μέρες παραπάνω. Ίσως αυτό να οφείλετε και στο μέγεθος του νησιού έχει έκταση 279,6 km² που το κατατάσσει στα μετρίου μεγέθους νησιά και με ένα πλούσιο φυσικό περιβάλλον με καταβολές από την γειτονική Κρήτη και Πελοπόννησο.

Tip!Παρακάτω σας προτείνουμε μερικά από τα ωραιότερα αξιοθέατα του νησιού που οπωσδήποτε πρέπει να δείτε κατά την παραμονή σας.

Οι παραλίες στα Κύθηρα

okkkkkk nnnnnn

Η μαγευτική παραλία της Παλαιόχωρας είναι η μεγαλύτερη του νησιού και βρίσκετε κέντρο ανατολικά στα Κύθηρα.

Καταρχάς, να ξεκινήσουμε από της μαγευτικές παραλίες στα Κύθηρα που δεν είναι λίγες, αλλά ένα μπάνιο στο Καψάλι μέσα στον απάνεμο κόλπο με θέα το επιβλητικό κάστρο της Χώρας, σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστο, και δεν αποκλείετε στην καλά οργανωμένη παραλία ίσως να βρείτε το θαλάσσιο σπορ της αρεσκείας σας.
Αν σας αρέσουν οι θαλάσσιες καταδύσεις, τότε ο Λιμιώνας στο ομώνυμα γραφικό ψαροχώρι είναι αυτό που ψάχνεται, η παραλία έχει αμμουδιά και βρίσκεται μέσα σε απάνεμο κόλπο με ήρεμα νερά.
Στα βόρεια του νησιού συναντάμε την Λαγκάδα η οποία έχει βραβευτεί με γαλάζια σημαία για τα καθαρά νερά και την σωστή οργάνωσή της. Επίσης αξίζει αναφέρουμε της παραλίες, Κομπονάδα, Χαλκός, Φυρή άμμος, Παλαιόπολη, Καλάμι, Φούρνοι και Καλαδί.

Φυσικές τοποθεσίες

Γεφύρι στα κύθηρα

Τα νερά ρέουν κάτω από το πέτρινο γεφύρι στους Μύλους

Οι φυσικές τοποθεσίες του νησιού μαγνητίζουν το μάτι του επισκέπτη από την πρώτη στιγμή, και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά η γνήσια εντύπωση που αποκομίζει κάποιος όταν βλέπει περιοχές φυσικού κάλους όπως οι Μύλοι στο χωριό Μυλοπόταμος. Πηγές με τρεχούμενα νερά που στο διάβα τους ρέουν γάργαρα ρυάκια σχηματίζοντας λίμνες με μικρούς καταρράκτες, μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον από αιωνόβια πλατάνια και τοπική βλάστηση. Στην περιοχή ακόμα διατηρούνται πέτρινοι παραδοσιακοί νερόμυλοι από όπου πήρε την ονομασία της η περιοχή και γεφύρια.
Αυτός ο συνδυασμός με περιβάλλοντα φυσικής ομορφιάς και πολιτιστικής παράδοσης, συναντάτε και αλλού στα Κύθηρα, όπως στον Καραβά και στα Βιαράδικα.

Ιστορικά μνημεία

Chora the capital of Kythira

Χώρα η πρωτεύουσα των Κυθήρων, με το μεγάλο Ενετικό κάστρο.

Στα Κύθηρα τα ιστορικά μνημεία προσδιορίζουν μια ιστορία χιλιετιών, από την εποχή του μύθου με την γέννηση της θεάς Αφροδίτης, μέχρι της μέρες μας. Αν και ακόμα οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να ανακαλύψουν την θέση που υπήρχε, με βάση τα αρχαία κείμενα, το πλέον σημαντικό ιερό της θεάς στην Ελλάδα.
Η σύγχρονη όμως αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε το πρώτο Μινωικό Ιερό κορυφής στον Ελλαδικό χώρο, στον Άγιο Γιώργη στο βουνό κοντά στον Αβλέμονα. Έτσι ήρθαν στην επιφάνεια σπουδαία ευρήματα κεραμικής, αλλά και σημαντικές πληροφορίες για την ζωή και την δράση των Μινωιτών.
Κατά την Βυζαντινή περίοδο ακμάζει η Παλαιόχωρα, ή πρώτη πρωτεύουσα του νησιού με την ονομασία Άγιος Δημήτριος, με πληθυσμό περίπου 2,500 κατοίκους που καταστράφηκε από πειρατές. Εκεί σήμερα θα δείτε υπέροχους ναούς του 13ου αιώνα, δημόσια κτίρια και μέρος από τα επιβλητικά τείχη της καστροπολιτείας.
Η επίδραση των Ενετών άφησε τα ίχνη της με τρία κάστρα, με μεγαλύτερο το επιβλητικό κάστρο της Χώρας με πανοραμική θέα σε τρία πέλαγα. Το κάστρο της Κάτω Χώρας με τα σπίτια να διατηρούνται σε καλή κατάσταση, που κάνουν τον επισκέπτη να ταξιδεύει πίσω στο χρόνο. Ακόμα να αναφέρουμε το καστέλο του Αβλέμονα που χτίστηκε για την προστασία της ναυσιπλοΐας